Elliot Waves - tradepedia (2024)

  • Lid worden
  • Start
  • How To’s
  • Let’s Learn

Beginnen

Elliot Waves

De basis van de Elliott Wave Theorie

De Elliott Wave theorie, in het Nederlands ook wel de Elliott golven theorie genoemd, werd door Ralph Nelson Elliott ontwikkeld eind jaren 20. Elliott geloofde dat de aandelenmarktzich in bepaalde terugkerende cycli bewegen. Dit in tegenstelling tot de algemene gedachte dat markten zich chaotisch bewegen.

Elliott onderzocht duizenden grafieken van de Dow Jonesen ontdekte een zekere herhaling van koersbewegingen volgens vaste herkenbare patronen. Hij publiceerde zijn bevindingen in 1938 in het boek‘The wave Principle’.

De koersbewegingen worden verdeeld in hoofdtrends, ofwelimpulsive wavesen in correctieve trend, ofwelcorrective waves.Hieronder lichten we de twee types toe.

Impulsive waves

Elke grote trend in de markt kan worden opgedeeld in vijf fasen of 'waves'. Van deze vijf fasen, bewegen er drie mee met de algehele trend (omhoog of omlaag) en twee gaan tegen deze trend in. De eerste, derde en vijfde fase zijn de drijvende krachten achter de trend en worden impulsgolven genoemd. De afbeelding hieronder laat een voorbeeld zien van zowel een opwaartse als een neerwaartse trend, geïllustreerd volgens de Elliott Wave Theorie.

Elliot Waves - tradepedia (3)

Voor de impulswaves bestaan enkele regels en richtlijnen:

De onderstaande drie regels mogen absoluut niet overtreden worden:

  • Wave 2 mag nooit onder de bodem van golf 1 uitkomen.
  • Wave 3 mag nooit de kortste van de drie impuls waves zijn.
  • Wave 4 mag niet onder de top van wave 1 uitkomen.
Verder zijn er vele richtlijnen die belangrijk kunnen zijn, maar niet altijd noodzakelijk zijn:
  • Wave 3 is meestal de langste, maar in ieder geval niet de kortste wave en eindigt boven de top van wave 1.
  • Wave 4 mag nooit onder het startpunt van wave 3 uitkomen.
  • Na de 5ewave volgt er een correctie, die eindigt rond het dieptepunt van wave 4.


De vormen van de correctiewave 2 en 4 verschillen. Indien wave 2 een scherpe correctie is, dan zal wave 4 een mildere correctie zijn.

Corrective waves

Aan de andere kant hebben we correctieve golven. Deze waves volgen aan het einde van een impulswave en zijn waves die tegen de grote trend in bewegen. De correctiebewegingen worden veelal aangeduid met de labels A,B en C et cetera. In onderstaande afbeelding ziet u zo eencorrective wave

Elliot Waves - tradepedia (4)

Bovenstaande lijkt erg simpel, maar dit is slechts de basis van de Elliott Wave theorie. In realiteit gaat de theorie stukken verder en zijn er talloze uitzonderingen, gradaties en verschillendeimpulsiveencorrectivewaves.

Golfgradaties

Elliott onderscheidde negen golfgradaties. Hiermee wordt bedoeld dat de waves kunnen plaatsvinden op verschillendetimeframes. Zo zijn erimpulsive wavesdie jaren duren (bijvoorbeeld te vinden op de maandgrafiek) maar ook hele korte trends (bijvoorbeeld op een minutengrafiek). Deze gradaties zijn allemaal met elkaar verbonden. Dit wil zeggen dat eenimpulsive waveop een kleinertimeframebijvoorbeeld onderdeel van eencorrective waveis op een hoger timeframe. Onderstaande afbeelding toont de negen golfgradaties.

Elliot Waves - tradepedia (5)

Verschillendeimpulsive waves

Impulsive wavesvertonen in veel gevallen een net iets ander patroon dan we zojuist in de basis besproken hebben. Zo kan deimpulsive wavejuist langer doorgaan of eerder stoppen. We bespreken hieronder drie soorten:
Extensions
Truncated fifths
– Wigpatronen:leading and ending diagonal triangles

1.Verlengingen /Extensions:

In het merendeel van de gevallen zal één van deimpulsive waveseen verlenging vertonen, waardoor deze wave langer is dan de andere. Een verlenging van een wave komt veelal voor in de derde impulse wave. In dat geval zullen de waves 1 en 5 van gelijke grootte zijn. De wave die een extensie laat zien, is tevens de wave die een versnelling vertoont van de koersontwikkeling. Extensies binnen een extensie komen eveneens voor. Hieronder een schematische weergave waarin wave 3 een extensie wave laat zien. Uiteraard kan het dus ook voorkomen dat wave 1 of wave 5 een extensiewave vormt.

Elliot Waves - tradepedia (6)

2.Afgekorte vijfde / Truncated Fifths:

Het komt soms voor dat wave 3 zo lang is verlengd dat er weinig ruimte over is voor een stijging in wave 5. Hierdoor kan het voorkomen dat wave 5 niet genoeg kracht heeft om voorbij de top van wave 3 te komen. Er ontstaat dan een dubbele of lagere top.

Dit patroon wordt ook wel eentruncated fifthgenoemd en komt veel voor na een extensie van een derde wave. Het patroon duidt op zwakte in de markt. De 5etruncatedwavebestaat uit 5 kleine sub-waves. Hieronder ziet u een schematische weergave van eentruncated fifth.

Elliot Waves - tradepedia (7)

3.Wigpatronen /Diagonal waves

Wigpatronen/diagonal waveszijn patronen die voorkomen in de richting van deimpulsive wave. Deze patronen zien er uit als een wig die divergeert of convergeert. De Elliott Wave theorie onderscheidt twee soorten wigpatronen:

Ending diagonal triangle

Eenending diagonalkomt voor in de vijfde wave en treedt vooral op na een sterke voorafgaande beweging. Dit wigpatroon komt eveneens voor in de C-wave van een bearmarket. Een wig is een patroon waarbij de steun- en weerstandslijnen convergeren. Deending diagonalkenmerkt zich door een 3-3-3-3-3 structuur. Dat wil zeggen dat elke beweging bestaat uit 3 waves. Onderstaande afbeelding toont eenending diagonal.

Elliot Waves - tradepedia (8)

Leading diagonal triangle

Wanneer een wig voorkomt in wave 1 of in wave A, dan spreken we van eenleading diagonal triangle. Het verschil met eenending diagonal triangleis de structuur van de waves. In plaats van de 3-3-3-3-3 structuur zien we nu 5-3-5-3-5, net als in een impuls wave. Ofwel elke wave in de richting van de trend kent 5 kleinere waves en 3 kleine abc correctiewaves. Echter, wave 1 en 4 kunnen elkaar hier wel overlappen. Omdat deze wavestructuur uit 5 waves bestaat, signaleert dezetriangleeen hervatting van deuptrend. In tegenstelling tot deending diagonaldie het einde van een trend maskeert. Uiteraard kan ik dezetrianglebeter uitleggen door het tonen van een afbeelding:

Elliot Waves - tradepedia (9)

Verschillendecorrective waves

Net als dat er verschillende soorten impulsive waveszijn, ontdekte Elliott dat er ook verschillende terugkerendecorrective waveszijn. Zo hebben we scherpe correcties maar ook zijwaartse correcties. We bespreken een drietalcorrective wavesdie het meeste voorkomen.
Zig-Zag
– Flats
– Triangles

DeZig-Zagcorrectie (5-3-5)

Dezig-zagis de meest voorkomende correctie en bestaat uit een 3-wave structuur met als nummering A-B-C. De sub-wave structuur heeft een 5-3-5 structuur. Dat wil zeggen dat Wave A uit 5 sub-waves bestaat. Golf B uit 3 sub-waves en Wave C weer uit 5 sub-waves. Dezig-zagbevat veelal een scherpe correctie. In een impuls wave komt het vaak voor in de correctiewave 2.

Wave B van eenzig-zagkan niet meer corrigeren dan 61,8% van Wave A. Wave C gaat altijd voorbij het dieptepunt van Wave A en is normaal even lang als Wave A.

Het is mogelijk dat er enkele zigzag-formaties na elkaar voorkomen in een correctie. Er ontstaat dan eendubble zig-zagof zelfs eentriple zig-zagbeweging. Eendubble zig-zagpatroon word onderbroken door een tussenliggend a-b-c patroon aangeduid als X.


Schematische weergave van het zig-zag patroon:

Elliot Waves - tradepedia (10)

DeFlatcorrectie (3-3-5)

Deflatcorrectie is een combinatie van zijdelingse bewegingen die doorgaans dezelfde lengte hebben. Ook deflatcorrectie kent een 3 golfstructuur aan (A-B-C). De sub-wave heeft een 3-3-5 structuur. Dat wil zeggen dat zowel wave A als B uit 3 sub-waves (a,b,c) bestaan. Wave C kent echter 5 sub-waves (I,II,III,IV,V). Dit patroon is een zijwaartse correctie, zoals de naam al doet verklappen. Dezeflatcorrectie komt met name veel voor in correctiewave 4 van eenimpulsive wave.Flatszijn correctiepatronen die meestal voorkomen in een sterketrendingmarkt.

Elliot Waves - tradepedia (11)

Naast de normaleflatcorrectie, zoals hierboven omschreven, zijn er nog twee andereflat-patronen.

Expanded flat:Bij eenexpanded flateindigt Wave B boven het startpunt van Wave A. Ook eindigt wave C onder het eindpunt van wave A.

Running flat:Bij eenrunning flatdoorbreekt wave B het startpunt van wave A. Wave C corrigeert in dit geval slechts een deel van wave A en bereikt dus niet meer de bodem.

DeTrianglecorrectie (3-3-3-3-3)

Detrianglecorrectie is een patroon dat bestaat uit 5 sub-waves die onderverdeeld zijn in een 3-3-3-3-3 structuur met als nummering A-B-C-D-E. Deze 5 waves vormen zich zijwaarts en vormen een soort driehoekpatroon.Triangles/driehoeken komen vaak voor tijdens de vierde wave.Triangleskomen soms ook voor in wave B van een correctiewave.

Elliot Waves - tradepedia (12)

WAUW wat een informatie, en denk je het te snappen of snap je er juist niks van? we staan voor je klaar om deze trading strategie aan je uit te leggen, klik snel op de knop hieronder en wordt GRATIS lid van onze groep.

Hoofdkantoor

  • In de broekzak en op het bureau
  • 24/7

Volg ons op Social Media

FacebookLinkedinTwitter

Helpdesk

  • How-To's
  • Terms & Condition

Trading guides

  • CFD trading guide
  • Trading strategies guide
  • CFD trading guide
  • Trading psychology guide
  • ETFs trading guide

Markten

  • Forex
  • Indices
  • Share Market
  • cryptocurrency
  • Stock & referal

Waarschuwing: Crypto handelen is vergelijkbaar met het proberen te temmen van een wilde stier terwijl je geblinddoekt op een slackline balanceert. Het is ingewikkeld, en de kans dat je geld sneller verdwijnt dan een ijsje in de zon is aanzienlijk. Sterker nog, 82% van de hobby-beleggers ziet hun investering in rook opgaan bij deze aanbieder. Dus, voordat je enthousiast in de crypto-rollercoaster springt, vraag jezelf af: "Ben ik echt klaar voor deze wilde rit?"

©tradepedia alle rechten voorbehouden

Elliot Waves - tradepedia (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6237

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.