Arresten Bestuurs(proces)recht II - Samenvatting - Arresten bestuursprocesrecht IIa Week 2 - Studeersnel (2024)

Arresten Constitutioneel 2011/2012

Vak

Bestuurs(proces)recht II (3012BP27WY)

414Documenten

Studenten deelden 414 documenten in dit vak

Universiteit

Universiteit van Amsterdam

Studiejaar: 2011/2012

Boeken in lijstBestuursrecht 1: systeem, bevoegdheid, bevoegdheidsuitoefening, handhavingBestuursrecht 2: Rechtsbescherming Tegen de OverheidBestuursrecht in het AWB-TijdperkKernbegrippen AwbOnderwijseditie Bestuursrecht in de Sociale Rechtsstaat 1

Geüpload door:

Anonieme student

Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.

Universiteit van Amsterdam

Aanbevolen voor jou

  • 10Arresten Bestuurs(proces)recht II: Week 1-6Bestuurs(proces)recht IIArresten100% (6)
  • 8Jurisprudentie Bpr IIa - Arrest - week 1 - 7Bestuurs(proces)recht IIArresten100% (4)
  • 4Arresten Bestuurs(proces)recht II - Arresten week 1 t/m 7.Bestuurs(proces)recht IIArresten100% (3)
  • 5Arresten Bestuurs(proces)recht II - Arresten BPRII-bBestuurs(proces)recht IIArresten100% (3)
  • 13Arresten - Arresten van BPR deel a Week 1-5Bestuurs(proces)recht IIArresten100% (2)

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Andere studenten bekeken ook

  • Arresten BPR
  • Jurisprudentie
  • Arresten Bestuurs(proces)recht II - Arresten BPRII-b
  • Arresten Bestuurs(proces)recht II - Arresten week 1 t/m 7.
  • W4 - B en B arrest - 22/23 - bestuursprocesrecht
  • Arresten bestuursprocesrecht IIa

Gerelateerde documenten

  • Arresten Bestuurs(proces)recht II - Arresten week 1-7 maart 2013
  • Verplichte arresten Bestuurs(proces)recht 2 van week 1 t/m 7 - Jurisprudentie Staats- en Bestuursrecht
  • Arresten Bestuursprocesrecht
  • Jurisprudentie Bpr IIa - Arrest - week 1 - 7
  • Arresten samenvatting week 1-7
  • Arresten - Arresten van BPR deel a Week 1-5

Gerelateerde Studylists

jurisprudentieBestuursrecht

Preview tekst

Arresten bestuursprocesrecht IIa

Week 2Intrekking aanwijzingsbesluit aanwijzingsbesluit is een concretiserend besluit van algemene strekking. Bevatnamelijk geen zelfstandige normstelling en is daarmee een appellabel besluit ogv art. 8:lid 1 jo 7:1 lid 1.

Wijziging vergunningenplafond wijziging vergunningenplafond is een algemeen verbindend voorschrift en daarmeegeen appellabel besluit.

Week 3Amsterdam/IKON HR heeft bepaald dat in een procedure voor de burgerlijke recht de beginselen vanbehoorlijk bestuur kunnen worden ingeroepen en ook vol moeten worden getoetst.Aldus werd de toetsing aan het ongeschreven publiekrecht, door de bestuursrecht en deburgerlijke rechter gelijkgetrokken.

Jetski’s specialiteitsbeginsel: een bevoegdheid mag alleen uitgeoefend worden met het oogop de belangen waartoe de wetgever deze bevoegdheid aan het bestuur heeft toegekend.‘’de volgens appellanten geschade belangen staan slechts in een verwijderd verband totde in het geding zijnde wettelijke voorschriften. ‘’

Herhaalde aanvraag art. 4:6 Awb, rechter dient zich te beperken tot de vraag of nova zijn vermeld. Is datniet het geval, dan dient steeds het beroep ongegrond verklaard te worden wegens hetontbreken van nova, en blijven de inhoudelijke gronden van het besluit buiten discussie.Indien wel nova zijn vermeld dient de rechter beroep niettemin aanstonds ongegrond teverklaren indien op voorhand uitgesloten is dat hetgeen is aangevoerd of overgelegdkan afdoen aan het besluit en de overwegingen waarop dat rust.

Week 4Woonruimteverordering Doetinchem in geval van beleidsvrijheid is er voor de rechter pas reden tot ingrijpen indien hijvaststelt dat het bestuursorgaan, gelet op de bij afweging in aanmerking komendebelangen in redelijkheid niet tot de gewraakt e bevoegdheidsuitoefening heeft kunnenkomen. (= een daad van willekeur)

Maxis Praxis de HR bevestigt zijn uitspraak in woonruimteverordering Doetinchem. Als er sprakeis van uitoefening van een discretionaire bevoegdheid, mag de rechter slechts marginaaltoetsen.

Week 5Punitieve boete en sr. onrechtmatig verkregen bewijs Mogen bestuursorganen gebruik maken van onrechtmatig verkregen bewijs? Ditgebruik is slechts dan niet toegestaan indien die bewijsmiddelen verkregen zijn op eenwijze die zozeer indruist tegen hetgeen van een behoorlijk handelende overheid magworden verwacht, dat dit gebruik onder alle omstandigheden ontoelaatbaar moetworden geacht.

Gedoogverklaring Mariekerke Gedoogverklaring een beslissing gericht op rechtsgevolg en dientengevolgeappellabel bij de bestuursrechter. Daarentegen is de weigering om te gedogen niet eenop enig rechtsgevolg gericht besluit.

Chalet Caris Voor het bepalen van de hoogte van het bedrag geldt slechts de in art. 5:32 b derde lidneergelegde maatstaf. Omdat de dwangsom niet punitief van aard is, hoeft niet tevensaan de maatstaf van de evenredigheidseis van art. 3:4 tweede lid worden getoetst. Art.5:32b geeft bestuur beoordelingsvrijheid, die door rechter slecht marginaal kan wordengetoetst.

Hennes & Mauritz beginselplicht: bestuursorgaan is ingeval van een overtreding v. wettelijkvoorschrift in beginsel gehouden om handhavend op te treden door middel vanbestuursdwang of last onder dwangsom. Slechts 2 uitzonderingen op beginselplicht:concreet uitzicht op legalisatie of handhavend optreden zodanig onevenredig is inverhouding met de daarmee te dienen belangen dat hier vanaf moet worden gezien.

Week 6GCN/Nieuwegein II burgerlijke rechter is bevoegd kennis te nemen van een vordering tot nakoming vaneen op een overheidslichaam rustende verbintenis uit een publiekrechtelijkeovereenkomst. Vordering tot nakoming kan worden afgewezen als sprake is vanonvoorziene omstandigheden i.d. art. 6:258. Of te bepalen of hier sprake van is moetgelet worden op: 1.) de aard van de overeenkomst, 2.) de aard vd overheidstraak op deuitoefening waarvan het overheidslichaam zich beroept, 3.) (wanneer het gaat om eenbeleidswijziging als reden om de ovk niet na te komen) de aard en het gewicht van demaatschappelijke belangen die met de beleidswijziging zijn gediend.

Windmill overheid mag niet ter behartiging van bepaald doel i. haar publiekrechtelijkebevoegdheden gebruik maken van haar privaatrechtelijke bevoegdheden, indien depubliekrechtelijke regeling door het gebruik van de privaatrechtelijke bevoegdheid oponaanvaardbare wijze zou worden doorkruist. Wanneer is hier sprake van? Letten op: - inhoud & strekking wettelijke regeling - wijze waarop & mate waarin belangen burgers worden beschermd (waarborgen) - vergelijkbaar resultaat via publiekrechtelijke weg?

Meerenberg koning bevoegdheden als Gw ze niet uitdrukkelijk verbiedt HR: koning alleen bevoegdheden als Gw ze uitdrukkelijk geeft

Vuurwerk Subdelegatie HR: er staat bij amvb, dus subdelegatie niet toegestaan

Van Den Bergh/Staat Wet over AOW niet tot stand gekomen volgens voorgeschreven procedure HR: art. 131 Gw oud wet onschendbaar niet alleen inhoud, ook de totstandkoming

Fluoridering Fluor toevoegen aan water tandbederf tegengaan HR: te ingrijpend, dient ander doel dan simpel watervoorziening waarvoor toestemming was gegeven

Verkiezingsafspraak Bezel Onderlinge afspraak niet lijstvolgorde maar meeste stemmenHR: kieswet is dwingend recht, mag niet van worden afgeweken

Jodiumhoudend broodzout minister wil jodiumhoudend zout, beter volksgezondheidHR: dient ander doel dan de minister is gegeven, dus niet verbindend

Harmonisatiewet 4 ipv 6 jaar onderwijs en collegegeld omhoogIn strijd met rechtsbeginsel mbt rechtszekerheid in StatuutHR: toetsingsverbod mag dus ook niet toetsen aan Statuut of rechtsbeginselen

Arresten Bestuurs(proces)recht II - Samenvatting - Arresten bestuursprocesrecht IIa Week 2 - Studeersnel (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5607

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.